Porcja kurczaka w panierce z musztardy dijon, wędzonej papryki i panko o wadze 115 g ma 3.5 wymiennika, w tym 1 WW i 2.5 WBT. 100 g ma 255 kcal.
Kurczak w panierce z dijon
Składniki
- 500 g mięsa z piersi kurczaka, bez skóry
- 50 g musztardy dijon
- 50 g panko lub bułki tartej
- 1 łyżka ostrej wędzonej papryki
- sól i świeżo mielony czarny pieprz
- olej słonecznikowy
Przygotowanie
- Wymieszaj musztardę i z wędzoną papryką oraz szczyptą soli i pieprzu.
- Pierś z kurczaka pokrój na kawałki i posól. Obtocz je w musztardzie z papryką a następnie w panko.
- Rozgrzej patelnię, wlej olej słonecznikowy. Smaż kawałki kurczaka na rozgrzanym oleju (żeby nie wchłonęły za dużo tłuszczu), aż będą chrupiące. Osusz je na papierowym ręczniku.
- Poddawaj z ryżem i cząstkami limonki.
Wartość odżywcza w 100g
Porcje: 5 Kalorie: 255 Białka: 20.1 Tłuszcze: 15.5 Cukry: 8.8 Wymienniki: 3.1 WW: 0.9 WBT: 2.2
Przepis za JEDZ Nigela Slatera
Dodaj komentarz