Mogą być daniem głównym albo przystawką do niego – ratatouille czyli po naszemu ratatuja. Porcja o wadze 205 g ma 1,5 wymiennika, w tym 1,0 WW i 0,5 WBT. 100g ma 45 kcal.
Ratatouille czyli warzywa duszone po prowansalsku
Składniki
- 2 papryki żółte (220 g bez części niejadalnych)
- 2 papryki czerwone (410 g bez części niejadalnych)
- 1 bakłażan (444 g)
- 1 cukinia (370 g)
- 500 g passaty pomidorowej
- 60 g cebuli
- 5 g czosnku
- 4 łyżki oleju z pestek winogron
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
- suszony tymianek, bazylia, oregano (wg uznania)
Przygotowanie
- W piekarniku rozgrzej grill. Każdą paprykę przetnij na cztery części, ułóż na ruszcie skórką do góry i opiekaj, aż poczernieje. Włóż do grubej torebki foliowej i poczekaj, aż ostygnie. Zdejmij skórkę, usuń gniazda nasienne i pokrój paprykę na kawałki. Pokrój bakłażana w plastry o grubości 2 cm, posmaruj każdy z dwóch stron oliwą i opiekaj, aż lekko zbrązowieje, przewracając w trakcie opiekania. Pokrój plastry w kostkę.
- Cebulę obierz, pokrój drobno i podsmaż na oleju. Czosnek obierz, drobno posiekaj i dodaj do cebuli. Duś 2-3 minut. Do cebuli dodaj pokrojoną w kostkę cukinię i obsmażaj przez 10 minut, kilkukrotnie mieszając. Dodaj bakłażana i paprykę, pulpę pomidorową, sól, pieprz, zioła i duś powoli pod przykryciem przez około 20 minut, mieszając od czasu do czasu, aż wszystkie jarzyny zrobią się miękkie, a sos lekko zgęstnieje. Podawaj na gorąco lub w temperaturze pokojowej.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 45 Białka: 1.4g Tłuszcze: 2.3g Cukry: 4.7g Wymienniki: 0.8 WW: 0.5 WBT: 0.3
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz