Żołądki indycze w sosie koperkowym są pyszne. Porcja o wadze 220 g ma 4 wymienniki, w tym 0.4 WW i 3.6 WBT. 100 g ma 200 kcal.
Żołądki indycze w sosie koperkowym
Składniki
- 1 kg surowych żołądków indyczych
- 1 litr rosołu
- 100 mln śmietanki 30%
- 25 g masła
- 20 g mąki orkiszowej
- 3 łyżki kopiate koperku
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
- Żołądki oczyszść zalej rosołem i gotuj przez 1,5 godziny. Następnie odstaw do ostygnięcia.
- Po ostygnięciu żołądki pokrój w 0,5 cm plasterki (bez części twardych). Rosół po gotowaniu zachowaj.
- Na głębokiej patelni lub w garnku rozpuść masło i jak będzie skwierczeć dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj. Następnie dodawaj po trochę rosołu (razem ok. ½ litra) cały czas mieszając. Doprowadź do wrzenia i dodaj śmietankę (zahartowaną), koperek i przygotowane wcześniej żołądki. Gotuj ok. 10 minut. Dopraw do smaku.
- Podając posyp świeżym koperkiem
Wartość odżywcza w 100g
Porcje: 4-5 Kalorie: 200 kcal Białka: 20.8 g Tłuszcze: 11.6 g Cukry: 3.2 g Wymienniki: 1.9 WW: 0.3 WBT: 1.6
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz