Żołądki indycze w sosie koperkowym są pyszne.
Żołądki indycze w sosie koperkowym
Porcje
4
porcjeKalorie
200
kcalWymienniki
1.9
WW
0.3
WBT
1.6
Węglowodany
30
gWartości odżywcze podane są dla 100 g gotowego produktu.
Składniki
1 kg surowych żołądków indyczych
1 litr rosołu
100 ml śmietanki 30%
25 g masła
20 g mąki orkiszowej
3 łyżki kopiate koperku
Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
- Żołądki oczyść zalej rosołem i gotuj przez 1,5 godziny. Następnie odstaw do ostygnięcia.
- Po ostygnięciu żołądki pokrój w 0,5 cm plasterki (bez części twardych). Rosół po gotowaniu zachowaj.
- Na głębokiej patelni lub w garnku rozpuść masło i jak będzie skwierczeć dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj. Następnie dodawaj po trochę rosołu (razem ok. ½ litra) cały czas mieszając. Doprowadź do wrzenia i dodaj śmietankę (zahartowaną), koperek i przygotowane wcześniej żołądki. Gotuj ok. 10 minut. Dopraw do smaku.
- Podając posyp świeżym koperkiem.
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz