Brownie, w końcu takie jak powinno być, wilgotne w środku i skórka z wierzchu. Porcja o wadze 40 g ma 2.4 wymiennika, w tym 1.3 WW i 1.1. WBT. 100 g ma 392 kcal.
Brownie [bezglutenowe]
Składniki
- 250 g czekolady 70%
- 165 g masła
- 100 g tagatozy
- 150 g cukru muscovado
- 4 jajka
- 70 g mąki z białego ryżu
- 75 g mąki z brązowego ryżu
- 40 g kakao
- ¼ łyżeczka soli
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczke ekstraktu z wanilii
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzej piekarnik do 180ºC (160ºC z termoobiegiem). Natłuść i wyłóż papierem do pieczenia kwadratową formę o boku 25 cm.
- Masło i czekoladę włóż do żaroodpornej miski i postaw na garnku z lekko wrzącą wodą, tak aby dno nie dotykało wody. Podgrzewaj około 2 minut, aż masło i czekolada się stopią. Zdejmij miskę z garnka i przemieszaj, aż powstanie lśniący sos czekoladowy. Odstaw, aby ostygł do temperatury pokojowej.
- Umieść jajka, cukier i ekstrakt z wanilii w dużej misce i ubijaj mikserem lub robotem z końcówką do ubujania do uzyskania jasnej i kremowej masy (strużka spływająca z uniesionej trzepaczki powinna zostawiać ślad na powierzchni) - około 3-4 minuty. To pomaga w uzyskaniu lśniącej powierzchni po upieczeniu. Powoli dodawaj stopioną czekoladę i miksuj aż masa będzie jednolita.
- Przesiej do osobnej miski mąki, proszek do pieczenia, kakao i delikatnie wmieszaj do czekoladowej masy.
- Przelej ciasto do przygotowanej formy. Piecz około 23 minut, tak aby środek był dość wilgotny i ciągnący.
- Brownie może się na początku wydawać niedopieczone, ale stężeje przy stygnięciu. Można je odstawić na 30 minut, a potem pokroić na 25 kawałków i podać jeszcze ciepłe (i ciągnące), albo zaczekać aż ostygnie do temperatury pokojowej.
Wartość odżywcza w 100g
Porcje: 25 Kalorie: 392 kcal Białka: 6.8 g Tłuszcze: 26.5 g Cukry: 31.5 g Wymienniki: 5.9 WW: 3.2 WBT: 2.7
Przepis za Eddem Kimberem z modyfikacją cukru.
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz