Sernik z musem czekoladowo-kawowym, pyyycha. Porcja o wadze 70 g ma 3.1 wymiennika, w tym 1.3 WW i 1.8 WBT. 100 g ma 337 kcal.
Sernik z musem czekoladowo-kawowym [bezglutenowy]
12
porcje337
kcal4.5
1.9
2.6
19
gWartość odżywcza w 100g
Składniki
- Spód
160 g ciastek digestive bezglutenowych
50 g masła, roztopionego
- Masa serowa
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
450 g twarogu na sernik
250 g śmietany kremówki 36%
3 duże jajka
55 g szklanki drobnego cukru do wypieków
50 g tagatozy
1 łyżeczka pasty z wanilii
15 g mąki ryżowej
- Mus czekoladowo – kawowy
1,5 listka żelatyny
Woda
250 g mlecznej czekolady dobrej jakości
550 g śmietany kremówki 30%, schłodzonej
2 łyżki likieru amaretto
4 lyżeczki kawy naturalnej, zmielonej
Przygotowanie
- Spód
- Ciastka i masło wrzuć do malaksera i zmiksuj do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.
- Dno tortownicy o średnicy 22 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na papier wysyp masę ciasteczkową. Dokładnie wyrównaj. Podpiec w temperaturze 175ºC przez około 12 minut lub do zarumienienia. Wyjmij, lekko przestudzić przez czas przygotowania masy serowej.
- Masa serowa
- misie miksera umieść ser, mąkę, cukier, tagatozę, pastę waniliową i śmietanę. Zmiksować do połączenia składników. Dodawaj jajka jedno po drugim do wymieszania składników. Masę przelej na ciasteczkowy spód i piecz w kąpieli wodnej (lub z użyciem pary 25%/75% w temperaturze 150ºC przez około 45 minut). Cała powierzchnia sernika powinna być wypieczona i ścięta przy dotyku patyczkiem. Wyjmij z piekarnika, wystudź.
- Mus czekoladowo-kawowy
- Mleczną czekoladę posiekaj (lub użyj kaletek) i umieścić w miseczce.
- innej małej miseczce żelatynę w proszku zalej zimną wodą, wymieszaj, odstaw na 10 minut do napęcznienia. 180 g śmietany kremówki podgrzej w garnuszku, prawie do wrzenia. Zdejmij z palnika, dodać napęczniałą żelatynę i wymieszać, do jej rozpuszczenia. Następnie od razu zalej przygotowaną wcześniej mleczną czekoladę, mieszając od czasu do czasu, by czekolada się roztopiła. Dodaj sypką zmieloną kawę, likier i wymieszaj. Wystudż do temperatury pokojowej.
- W misie miksera ubij pozostałą zimną kremówkę (370 g). Do wystudzonej masy czekoladowej dodaj ⅓ ubitej śmietany, bardzo delikatnie wymieszaj. Dodaj resztę ubitej śmietany i wymieszaj.
- Gotowy mus przełóż na sernik i wyrównaj. Schłodzić przez kilka godzin w lodówce.
Przepis za Moje Wypieki z modyfikacją dekoracji, cukru i eliminacją glutenu.
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz