Magdalenki lawendowe – posmakują nawet tym, którzy pasjonatami lawendy nie są. Jedno ciasteczko o wadze ok. 22 g ma 1.7 wymiennika, w tym 1.0 WW i 0.7 WBT. 100g ma ok. 496 kcal.
Magdalenki lawendowe
Składniki
- 75 g mąki orkiszowej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 55 g cukru pudru
- 2 jajka
- 80 g masła
- 1 łyżka miodu (ja dałam lawendowy)
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
- 1 łyżeczka suszonych kwiatów lawendy
Cukier lawendowy
- 30 g cukru pudru
- ½ łyżeczki suszonych kwiatów lawendy
Przygotowanie
- Piekarnik nagrzej do 180° C. Żeby zrobić cukier lawendowy, przełóż cukier i lawendę do miseczki i rozetrzyj w palcach, żeby wymieszać. Przykryj i odstaw, cukier przejdzie zapachem lawendy.
- Mąkę i proszek do pieczenia przesiej. Masło rozpuść. Wsyp do dużej miski mąkę, proszek do pieczenia, cukier, lawendę, jajka, masło, miód i wanilię i mieszaj aż masa będzie gładka. Nakładaj ciasto do formy na magdalenki, lekko posmarowanej masłem. Piecz ok. 10 minut lub do czasu kiedy urosną i będą złociste. Wyciągnij je z formy, posyp cukrem lawendowym i odstaw do ostygnięcia.
Wartość odżywcza w 100g
Porcje: 12 Kalorie: 496 kcal Białka: 8.7 g Tłuszcze: 30.0 g Cukry: 47.8 g Wymienniki: 7.8 WW: 4.8 WBT: 3.0
Przepis za DONNĄ HAY
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz