Magdalenki lawendowe – posmakują nawet tym, którzy pasjonatami lawendy nie są. Jedno ciasteczko o wadze ok. 22 g ma 1.7 wymiennika, w tym 1.0 WW i 0.7 WBT. 100g ma ok. 496 kcal.
Magdalenki lawendowe
Porcje
12
porcjeCooking time
10
minutKalorie
496
kcalWymienniki
7.8
WW
4.8
WBT
3.0
Węglowodany
48
gWartość odżywcza w 100g
Składniki
75 g mąki orkiszowej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
55 g cukru pudru
2 jajka
80 g masła
1 łyżka miodu (lawendowy jest jak najbardziej wskazany)
1 łyżeczka pasty waniliowej
1 łyżeczka suszonych kwiatów lawendy
Cukier lawendowy
30 g cukru pudru
½ łyżeczki suszonych kwiatów lawendy
Przygotowanie
- Piekarnik nagrzej do 180° C. Żeby zrobić cukier lawendowy, przełóż cukier i lawendę do miseczki i rozetrzyj w palcach, żeby wymieszać. Przykryj i odstaw, cukier przejdzie zapachem lawendy.
- Mąkę i proszek do pieczenia przesiej. Masło rozpuść. Wsyp do dużej miski mąkę, proszek do pieczenia, cukier, lawendę, jajka, masło, miód i wanilię i mieszaj aż masa będzie gładka. Nakładaj ciasto do formy na magdalenki, lekko posmarowanej masłem.
- Piecz ok. 10 minut lub do czasu kiedy urosną i będą złociste. Wyciągnij je z formy, posyp cukrem lawendowym i odstaw do ostygnięcia.
Przepis za DONNĄ HAY
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz