Ciasteczka bananowe bezglutenowe, bez jajek. Ma艂e, podr臋czne, w sam raz do ma艂ej kawki 馃檪 Jedno ciasteczko o wadze 28 g ma 1.7 wymiennika, w tym 0.9 WW i 0.8 WBT. 100g ma 432 kcal.
Ciasteczka bananowe [bezglutenowe]
Sk艂adniki
- 260 g banana贸w
- 240 g m膮ki z orzech贸w laskowych
- 50 g miodu
- 50 g syropu z agawy
- 1 ly偶eczka cynamonu
Posypka
- 15 g cukru demerara
- ½ 艂y偶eczki cynamonu
Przygotowanie
- Piekarnik nagrzej do 160掳C.
- Banany rozgnie膰 na papk臋 widelcem. Dodaj do nich m膮k臋 orzechow膮, mi贸d, syrop z agawy i ½ 艂y偶eczk臋 cnamonu i dok艂adnie wymieszaj.
- W osobnej miseczce wymieszaj cukier z cynamonem.
- Mas臋 podziel na 16 cz臋艣ci, uformuj kulki, prze艂贸偶 na blach臋 wy艂o偶on膮 papierem do pieczenia i delikatnie sp艂aszcz d艂oni膮.
- Posyp cukem zmieszanym z cynamonem.
- Piecz przez ok. 40 minut a偶 ciasteczk膮 b臋d膮 kruche w dotyku.Pozostaw do ostygni臋cia na blaszcze.
Warto艣膰 od偶ywcza w 100g
Porcje: 16 Kalorie: 432 kcal Bia艂ka: 7.6 g T艂uszcze: 30 g Cukry: 33 g Wymienniki: 6.3 WW: 3.3 WBT: 3.0
Insipracj膮 by艂 przepis Donny Hay. Ze wzgl臋du na brak mo偶liwo艣ci u偶ycia m膮ki migda艂owej (u nas w domu nie jest dozwolona) zast膮pi艂am j膮 m膮k膮 z orzech贸w laskowych. Smacznego 馃檪
Dodaj komentarz