Ciasteczka bananowe bezglutenowe, bez jajek. Małe, podręczne, w sam raz do małej kawki 🙂 Jedno ciasteczko o wadze 28 g ma 1.7 wymiennika, w tym 0.9 WW i 0.8 WBT. 100g ma 432 kcal.
Ciasteczka bananowe [bezglutenowe]
Składniki
- 260 g bananaów
- 240 g mąki z orzechów laskowych
- 50 g miodu
- 50 g syropu z agawy
- 1 lyżeczka cynamonu
Posypka
- 15 g cukru demerara
- ½ łyżeczki cynamonu
Przygotowanie
- Piekarnik nagrzej do 160°C.
- Banany rozgnieć na papkę widelcem. Dodaj do nich mąkę orzechową, miód, syrop z agawy i ½ łyżeczkę cnamonu i dokładnie wymieszaj.
- W osobnej miseczce wymieszaj cukier z cynamonem.
- Masę podziel na 16 części, uformuj kulki, przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i delikatnie spłaszcz dłonią.
- Posyp cukem zmieszanym z cynamonem.
- Piecz przez ok. 40 minut aż ciasteczką będą kruche w dotyku.Pozostaw do ostygnięcia na blaszcze.
Wartość odżywcza w 100g
Porcje: 16 Kalorie: 432 kcal Białka: 7.6 g Tłuszcze: 30 g Cukry: 33 g Wymienniki: 6.3 WW: 3.3 WBT: 3.0
Insipracją był przepis Donny Hay. Ze względu na brak możliwości użycia mąki migdałowej (u nas w domu nie jest dozwolona) zastąpiłam ją mąką z orzechów laskowych. Smacznego 🙂
Dodaj komentarz