Ciasteczka bananowe bezglutenowe, bez jajek. Małe, podręczne, w sam raz do małej kawki 🙂 Jedno ciasteczko o wadze 28 g ma 1.7 wymiennika, w tym 0.9 WW i 0.8 WBT. 100g ma 432 kcal.
Ciasteczka bananowe [bezglutenowe]
Porcje
16
porcjeCooking time
40
minutKalorie
432
kcalWymienniki
6.3
WW
3.3
WBT
3.0
Węglowodany
33
gWartość odżywcza w 100g
Składniki
260 g bananów
240 g mąki z orzechów laskowych
50 g miodu
50 g syropu z agawy
1 łyżeczka cynamonu
- Posypka
15 g cukru demerara
½ łyżeczki cynamonu
Przygotowanie
- Piekarnik nagrzej do 160°C.
- Banany rozgnieć na papkę widelcem. Dodaj do nich mąkę orzechową, miód, syrop z agawy i ½ łyżeczkę cynamonu i dokładnie wymieszaj.
- osobnej miseczce wymieszaj cukier z cynamonem.
- Masę podziel na 16 części, uformuj kulki, przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i delikatnie spłaszcz dłonią.
- Posyp cukrem zmieszanym z cynamonem.
- Piecz przez ok. 40 minut aż ciasteczką będą kruche w dotyku. Pozostaw do ostygnięcia na blaszce.
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz