Ciasteczka z orzechami laskowymi i karmelizowaną białą czekoladą są idealne do kawy. Jedno ma ok. 2,3 wymiennika, w tym 1,3 WW i 1,0 WBT. 100g ma 574 kcal.
Ciasteczka z orzechami laskowymi i karmelizowaną białą czekoladą
Składniki
Ciasteczka
- 150 g orzechów laskowych
- 225 g mąki orkiszowej
- 150 g płatków owsianych górskich
- ¼ łyżeczki soli
- 225 g masła w temperaturze pokojowej, pokrojonego na kawałki wielkości 3-4 cm
- 80 g drobnego cukru
Polewa
- 220 g białej czekolady
- 40 g masła
Przygotowanie
Karmelizowanie białej czekolady
- Piekarnik nagrzej do 120°C. Na blaszce rozłóż czekoladę. Piecz ją ok. 40 minut, mieszając szpatułką co ok. 10 minut. Powinna mieć płynną konsystencję. Zlej ją potem do słoiczka, ostudź i przechowuj pod przykryciem.
Prażenie orzechów
- Rozgrzej piekarnik do 180°C (160°C z termoobiegiem). Rozłóż orzechy na blasze do pieczenia i praż 10 minut. Wyjmij z piekarnika, a gdy przestygną, posiekaj na kawałki wielkości 0,5-1 cm.
Ciasteczka
- Przełóż do dużej miski, dosyp mąkę, płatki owsiane i sól. Wymieszaj starannie i odstaw na bok.
- Rozgrzej piekarnik do 190°C (170°C z termoobiegiem). Wyłóż dwie lub trzy blachy papierem do pieczenia. Umieść masło i cukier w misie miksera z zamontowanym mieszadłem łopatkowym. Ucieraj na średnich obrotach przez 2 minuty, aż uzyskasz gładką, lekką masę. Dodaj orzechy z mąką i płatkami owsianymi i miksuj na wolnych obrotach, dopóki składniki się nie połączą a następnie przełóż ciasto na blat lekko oprószony mąką. Zagnieć kulę z ciasta podsypując w razie potrzeby odrobiną mąki, żeby się nie kleiło.
- Przekrój ciasto na pół i rozwałkuj połowę na grubość 0,5-0,6 cm. Wytnij krążki foremką o średnicy 6 cm. Przełóż je na przygotowaną blachę, rozwałkuj resztę ciasta i wytnij kolejne krążki. Piecz 18 minut, aż całe lekko się zrumienią. Wyjmij z piekarnika i odstaw, by całkiem wystygły.
Polewa
- Włóż masło i karmelizowaną białą czekoladę do małej miski opartej na rondelku z delikatnie wrzącą wodą i mieszaj od czasu do czasu, aż się stopią. Uważaj, by dno miski nie dotykało wody. Rozprowadź stopioną czekoladę na ciasteczkach wypukłą stroną łyżeczki. Rozłóż je na metalowej kratce, by czekolada zastygła (to może potrwać godzinę), a potem podaj.
Wartość odżywcza w 100g
Porcje: 38 Kalorie: 574 kcal Białka: 7.6 g Tłuszcze: 38.7 g Cukry: 48.9 g Wymienniki: 8.7 WW: 4.9 WBT: 3.8
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz