Czekoladowe muffinki buraczane, bezglutenowe. Jedna muffinka o wadze 80 g ma 4.3 wymiennika, w tym 1.6 WW i 2.7 WBT. 100g ma 420 kcal.
Czekoladowe muffinki buraczane
Sztuki
16
sztukCooking time
30
minutKalorie
420
kcalWymienniki
5.5
WW
2.1
WBT
3.4
Węglowodany
21
gWartość odżywcza w 100g
Składniki
- Muffinki
200 g masła
170 g upieczonych buraków
200 g czekolady 70%
35 g kawy espresso
80 g mąki ryżowej
45 g mąki z ryżu kleistego
25 g tapioki
25 g kakao
3 jajka
90 g cukru kokosowego
40 g tagatozy lub erytrolu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
- Krem
125 g czekolady 70%
125 g masła w temperaturze pokojowej
60 g śmietanki 36%
Przygotowanie
- Buraki
- Piekarnik nagrzej do 220 °C. Buraki zawiń pojedynczo w folię aluminiową, ułóż na blaszce do pieczenia i piecz przez 60 minut. Wyjmij z foli, ostudź a następnie obierz i zmiksuj na puree.
- Muffinki
- Zmniejsz temperaturę w piekarniku do 180°C.
- Czekoladę rozpuść używając do tego miski położonej na garnku z gotującą się wodę (miska nie może dotykać wody), wlej gorącą kawę. Masło podziel na kawałki i dodaj do rozpuszczonej czekolady, odstaw do ostygnięcia.
- Przesiej mąki, proszek do pieczenia, sodę i kakao razem dodaj cukier oraz tagatozę (lub erytrol) i odstaw na bok.
- Jajka roztrzep i wmieszaj do czekoladowo-maślanej mikstury, następnie dodaj buraki i przesiane mąki. Wymieszaj tylko do połączenia składników.
- Ciasto przełóż do formy na muffinki do wysokości ¾. Piecz przez 30 minut lub do czasu gdy włożony patyczek po wyciągnięciu będzie czysty. Pozostaw do ostygnięcia.
- Krem
- Śmietankę podgrzewaj w garnkuszku prawie do zagotowania. Zdejmij z ognia, wsyp czekoladę i odczekaj 2-3 minuty, następnie mieszaj aż czekolada się rozpuści. Odstaw do ostygnięcia.
- Masło ubijaj mikserem aż będzie jasne i puszyste, następnie dodawaj powoli rozpuszczoną czekoladę. Tak przygotowany krem przełóż do worka cukierniczego z końcówką. Odczekaj aż masa trochę ostygnie ale nie stwardnieje. Ozdób muffinki.
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz