Ciasto z orzechami pekan nie zawiera glutenu i jest zgodne z dietą low FODMAP. Jest wilgotne a chrupki dodatek orzechów i chłodna śmietanka kokosowa uzupełniają jego smak. Jest pyszne.Porcja o wadze 90 g ma 5.2 wymiennika, w tym 3.2 WW i 2.0 WBT. 100 g ma 366 kcal.
Ciasto z orzechami pekan [bezglutenowe] [low FODMAP]
Składniki
Ciasto
- 115 g masła w pokojowej temperaturze
- 150 g cukru
- 2 duże jajka
- 105 g mąki z ryżu kleistego
- 50 g mąki owsianej bezglutenowej
- 45 g mąki jaglanej
- 1½ (6 g) łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- ½ szklanki śmietanki ryżowej (120 g)
- 1 łyżeczka ekstraktu z waniilii
- ½ łyżeczki soli
Nadzienie
- 50 g mąki owsianej
- 20 g masła
- 1 łyżeczka cynamonu
- 100 g pekanów, grubo posiekanych
- 80 g syropu klonowego
Krem
- śmietanka kokosowa (schłodzona 12h w lodówce)
- 20 g cukru pudru
Przygotowanie
Nadzienie
- Zrób nadzienie do ciasta, mieszając najpierw widelcem mąkęi z masłem, aż otrzymasz mieszaninę, która będzie przypominać konsystencją kruszonkę. Następnie, wciąż używając widelca, wmieszaj cynamon, posiekane pekany oraz syrop klonowy, żeby powstała lepka, sprężysta pasta. Odstaw ją na bok.
Ciasto
- Piekarnik nagrzej do 175°C
- Tortownicę o średnicy 20 cm natłuść masłem a boki wyłóż papierem do pieczenia.
- W misie miksera z końcówką do mieszania umieść masło i cukier. Ubijaj ok 2-3 mnut, dodaj jajka jedno po drugim ciągle ubijając. Mąki z proszkiem do pieczenia i sodą przesiej przez sitko. Dodaj do nich sól.
- Dodaj połowę mieszanki mąk do misy miksera i ubijaj powoli, aż do wymieszania się składników, dodaj śmietankę i pozostałą część mieszanki mąk i wymieszaj aż ciasto będzie jednolite.
- Połowę ciasta przełóż do przygotowanej tortownicy, następnie wyłóż nadzienie (nie przy samym brzegu tortownicy, dość płasko) i pozostałą część ciasta, wyrównaj szpatułą. Włóż do piekarnika i piecz 45 minut lub aż do czystego patyczka. Wyjmij ciasto z piekarnika i pozwól mi ostygnąć przez 1-2 godzin.
Krem
- Schłodzoną puszkę otwórz i zbierz zastygniętą część śmietanki kokosowej (rzadka warstwa podczas schładzania została na dnie). Dodaj cukier i miksuj ok. 1-2 minuty. Wyłóż na wystygnięte ciasto.
Wartość odżywcza w 100g
Porcje: 13 Kalorie: 366 ckal Białka: 4.1 g Tłuszcze: 23 g Cukry: 35.6 g Wymienniki: 5.8 WW: 3.6 WBT: 2.2
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz