Kokosowe ciasteczka z dżemem malinowym są delikatne i chrupiące. Jedno ciasteczko ma 2 wymienniki, w tym 1.5 WW i 0.5 WBT. 100 g ma 398 kcal.
Kokosowe ciasteczka z dżemem
Składniki
- 125 g masła (w temperaturze pokojowej)
- 55 g cukru
- 55 g tagatozy
- 1 jajko (w temperaturze pokojowej)
- 225 g mąki orkiszowej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 40 g wiórków kokosowych
- 160 g dżemu malinowego (np. St. Dalfour)
Przygotowanie
- Masło pokrój w kostkę i ubijaj z cukrem przez około 6 minut lub do momentu aż będzie jasne i puszyste. Dodaj jajko i esencję waniliową i ubijaj aż do połączenia się skłądników. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiej. Dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia oraz wiórki kokosowe do mokrych składników i miejszaj jeszcze przez około 1 minutę aż do połaczenia.
- Ciasto wstaw do lodówki na ok. 1 godzinę.
- Ciasto podzieli na 2 części. Piekarnik nagrzej do 160ºC.
- Ciasto rozwałkuj, podsypując mąką (lub pomiędzy dwoma arkuszami papieru) na grubość ok. 3 mm. Powycinaj kółka o średnicy 6,5cm-7cm i układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W sumie otrzymasz od 40 do 44 kółek.
- W połowie kółeczek wytnij 4 cm serduszka. Możesz je upiec osobno lub połączyć resztki ciasta i wyciąć następne kółeczka (ciasto wcześniej schłódź). Ciastka piecz przez ok. 11-12 minut. Zostaw je do wystygnięcia na tacach.
- Po wystygnięciu całe ciasteczka posmaruj łyżeczką dżemu i przykryj je ciasteczkiem z dziurką, dociśnij.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 398 kcal Białka: 5.8 Tłuszcze: 20.2 Cukry: 48.2 Wymienniki: 6.9 WW: 4.8 WBT: 2.1
Przepis na podstawie książki Donny Hay – christmas FEASTS and TREATS z modyfikacją cukru.
Dodaj komentarz