Pasta z czerwonej soczewicy i suszonych śliwek. Porcja na 1 kanapkę o wadze 15 g ma to 0,5 wymiennika, w tym 0,3 WW i 0,2 WBT.
Pasta z czerwonej soczewicy i suszonych śliwek
Składniki
- 2 szkanki wrzątku
- tymianek
- majeranek
- 100 g suszonych śliwek bez pestek
- 50 g zmielonych orzechów włoskich
- 9 g (łyżeczka) masła
- 9 g (łyżeczka) oliwy z oliwek
- 150 g czerwonej soczewicy
- kurkuma
- oregano
- cząber górski
- 5 g (łyżeczka) sosu sojowego
- estragon
Przygotowanie
- Zagotować wodę, dodać tymianek, majeranek i śliwki. Dodać następnie masło, oliwę z oliwek, soczewicę i kurkumę oraz oregano, cząber, estragon i sos sojowy. Gotować pod przykryciem do chwili, kiedy soczewica będzie miękka. Do ugotowanej soczewicy dodać orzechy i zmiksować.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 195 kcal Białka: 8.6 g Tłuszcze: 9.1 g Cukry: 19.8 g Wymienniki: 3.1 WW: 2.0 WBT: 1.1
Smacznego 🙂
Tłuszcze warto dodawać do potrawy dopiero po schłodzeniu – podgrzewanie tłuszczy powoduje, że zawarte w nich kwasy nienasycone utleniają się i tym samym stają się toksyczne dla naszego organizmu (wolne rodniki). Jedynie olej kokosowy można poddawać obróbce termicznej, bo zawiera około 95% kwasów nasyconych. Pozdrawiam