Pasta z czerwonej soczewicy i suszonych śliwek. Porcja na 1 kanapkę o wadze 15 g ma to 0,5 wymiennika, w tym 0,3 WW i 0,2 WBT.
Pasta z czerwonej soczewicy i suszonych śliwek
Porcje
4
porcjeKalorie
195
kcalWymienniki
3.1
WW
2.0
WBT
1.1
Węglowodany
20
gWartość odżywcza w 100g
Składniki
2 szklanki wrzątku
tymianek
majeranek
100 g suszonych śliwek bez pestek
50 g zmielonych orzechów włoskich
9 g (łyżeczka) masła
9 g (łyżeczka) oliwy z oliwek
150 g czerwonej soczewicy
kurkuma
oregano
cząber górski
5 g (łyżeczka) sosu sojowego
estragon
Przygotowanie
- Zagotuj wodę, dodać tymianek, majeranek i śliwki. Dodaj następnie masło, oliwę z oliwek, soczewicę i kurkumę oraz oregano, cząber, estragon i sos sojowy.
- Gotuj pod przykryciem do chwili, kiedy soczewica będzie miękka.
- Do ugotowanej soczewicy dodaj orzechy i zmiksuj.
Smacznego 🙂
Renata
Tłuszcze warto dodawać do potrawy dopiero po schłodzeniu – podgrzewanie tłuszczy powoduje, że zawarte w nich kwasy nienasycone utleniają się i tym samym stają się toksyczne dla naszego organizmu (wolne rodniki). Jedynie olej kokosowy można poddawać obróbce termicznej, bo zawiera około 95% kwasów nasyconych. Pozdrawiam