Porcja kremu czekoladowego na bazie fasoli adzuki o wadze 15g ma 0,8 wymiennika. Krem jest bezglutenowy. Jak skończyła się pierwsza porcja, Zuzia zażyczyła sobie drugiej 🙂 …
kuchnia
Wiemy ile pracy trzeba włożyć, żeby przeliczyć w każdej ugotowanej po raz pierwszy potrawie wymienniki. Przecież chcemy, żebyśmy my i nasze dzieci jedli różnorodnie. Postanowiliśmy dzielić się z Wami tą wykonaną pracą. Żeby było łatwiej.
Leniwe
Leniwe dla leniwych? Nie 🙂 Wprawdzie szybko się je robi jednak wymagają odrobiny czasu. Pychota.
…Pasztet z brązowej soczewicy z pieczarkami
Porcja pasztetu z brązowej soczewicy z pieczarkami o wadze 30 g ma 0,5 wymiennika. 100 g ma 113 kcal. Pasztet jest bezglutenowy. Idealny do kanapek i bardzo pożywny. …
Tarta z indykiem i żurawiną
Porcja tarty z indykiem, szpinakiem i żurawiną o wadze ok. 115 g ma 4,4 wymiennika, w tym 2,3 WW i 2,1 WBT. Jest bardzo smaczna, żurawina nadaje jej wyrazistości. …
Tarta łososiowa z wędzonym pstrągiem
Porcja tarty z wędzonym pstrągiem i boćwiną o wadze ok. 110 g ma 4,0 wymienniki, w tym 1,6 WW i 2,4 WBT. Jest smaczna, kawałki wędzonego pstrąga nadają jej wyrazistego smaku i konsystencji. Zuzi ta tarta smakowała. …
Klopsiki jaglane z łososiem
Jeden klopsik o wadze ok. 50g ma 1,2 wymiennika, w tym 0,5 WW i 0,7 WBT. …
Budyń prawdziwie czekoladowy
Jedna porcja budyniu czekoladowego, bezglutenowego o wadze 80 g ma 2,5 wymiennika, w tym 1,9 WW i 0,6 WBT. Mój może nie jest tak rozpustny ale nie odważyłam się dodać do niego całej tabliczki czekolady. Zuzi bardzo smakował. 100 g ma 172 kcal. …
Ciasto owsiane z gruszkami
Ciasto owsiane z gruszkami. Lekko orzechowe od uprażonej mąki, soczyste od dużej ilości gruszek.
…Płat pstrąga w panierce
Porcja pysznej rybki o wadze 130 g (po usmażeniu oczywiście) ma 3,5 wymiennika, w tym 0,8 WW i 2,7 WBT. …
Pieczone jabłko
Pieczone jabłko można traktować jako odrębny posiłek, może być deserem, samo lub z dodatkiem dżemu, konfitury lub marmolady lub może też stanowić dodatek do mięsa. 100g upieczonego jabłka ma 1,2 wymiennika, w tym 1,1 WW i 0,1 WBT. Dobrze jest wybrać gatunek, który będzie kwaskowaty, nie rozpadnie się ale będzie wystarczająco miękkie. Ja użyłam szarej renety. …