Sałatka z chorizo i ziemniaków z rukolą i płatkami manchego jest bardzo smaczna, z cytrynową nutą. Porcja o wadze 145 g ma 4 wymienniki, w tym 1,5 WW i 2,5 WBT. 100g ma 211 kcal.
Sałatka z chorizo i ziemniaków z rukolą i płatkami manchego
Składniki
- 500 g twardych (sałatkowych) ziemniaków
- 1 łyżeczka drobnoziarnistej soli
- oliwa do smażenia
- 200 g kiełbasy chorizo, przekrojonej na pół, a następnie pokrojonej w cienkie plasterki
- 75 g odsączonych, suszonych pomidorów
- skórka i sok z jednej cytryny, skórkę należy usunąć skrobakiem do cytrusów, żeby powstały cienkie, wijące się paseczki
- 30g czerwonej cebuli, przekrojonej na pół, następnie pokrojona w cienkie plasterki
- 1 duży ząbek czosnku, zmielony
- 2 łyżki oliwy extra virgin
- sól (najlepiej himalajska) i świeżo zmielony czarny pieprz
- 10 g rukoli, pokrojonej w paski
- 150 g sera manchego, pokrojonego łopatką do sera w cienkie płatki
Przygotowanie
- Ziemniaki gotuj w osolonej wodzie (w łupinach) na średnim ogniu. Gdy będą już miękkie, odsącz je, obierz z łupin i odstaw, żeby całkowicie wystygły. Potem pokrój na plasterki grubości 1,5 cm i przełóż do dużej miski. Rozgrzej 1 łyżkę oliwy na patelni ustawionej na średnim ogniu, następnie wrzuć plasterki chorizo i smaż 10 minut lub do czasu, gdy kiełbasa stanie się chrupiąca. Wówczas przełóż ją do miski z ziemniakami i dodaj suszone pomidory, skórkę z cytryny i cebulę. Używając trzepaczki, w małej misce wymieszaj czosnek z oliwą extra virgin i sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem, następnie zalej dressingiem sałatkę. Parę razy potrząśnij delikatnie miską, żeby wszystkie składniki zanurzyły się w sosie i przełóż got sałatkę na półmisek.
- Przed podaniem posyp potrawę paskami liści rukoli i płatkami manchego.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 211 kcal Białka: 9.6 g Tłuszcze: 14.5 g Cukry: 10.6 g Wymienniki: 2.8 WW: 1.1 WBT: 1.7
Przepis za KATIE QUINN DAVIES, WHAT KATIE ATE
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz