Surówka z boćwiny (buraka liściowego, mangoldu) i rzodkiewki – porcja o wadze 50 g ma 0,5 wymiennika.
Surówka z boćwiny
 Składniki
 - 30 g młodych liści mangoldu (bez łodyżek)
 - 70 g rzodkiewki
 - 1 łyżka (9 g) oliwy z oliwek
 - 1 łyżeczka (5 g) cytryny
 - pieprz i sól
 
Przygotowanie
 - Liście buraka i rzodkiewkę drobno pokroić, połączyć. Wymieszać oliwę z oliwek z cytryną i doprawić solą i pieprzem. Polać przygotowanym sosem przygotowane wcześniej warzywa.
 
Wartość odżywcza w 100g
  Kalorie: 85 kcal Białka: 1.2 g Tłuszcze: 8.1 g Cukry: 1.8 g Wymienniki: 1.0 WW: 0.2 WBT: 0.8 
  Smacznego 🙂

Dodaj komentarz