Surówka z boćwiny (buraka liściowego, mangoldu) i rzodkiewki – porcja o wadze 50 g ma 0,5 wymiennika.
Surówka z boćwiny
Składniki
- 30 g młodych liści mangoldu (bez łodyżek)
- 70 g rzodkiewki
- 1 łyżka (9 g) oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka (5 g) cytryny
- pieprz i sól
Przygotowanie
- Liście buraka i rzodkiewkę drobno pokroić, połączyć. Wymieszać oliwę z oliwek z cytryną i doprawić solą i pieprzem. Polać przygotowanym sosem przygotowane wcześniej warzywa.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 85 kcal Białka: 1.2 g Tłuszcze: 8.1 g Cukry: 1.8 g Wymienniki: 1.0 WW: 0.2 WBT: 0.8
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz