Zupa z zielonych szparagów – porcja o wadze 200 g ma tylko 1,1 wymiennika i jest pyszna.
Zupa z zielonych szparagów
Składniki
- 230 g zielonych szparagów (po odłamaniu stwardniałych końcówek)
- 400 ml bulionu warzywnego
- 50 g cebuli, drobno pokrojonej
- 4 g płatków migdałowych, uprażonych na suchej patelni
- 9 g masła (1 łyżka)
- sól (najlepiej himalajska) i pieprz do smaku
- szczypta szafranu
Przygotowanie
- Szparagi myjemy i odcinamy główki, które odstawiamy na bok. Łodygi kroimy na kilkucentymetrowe kawałki. W garnku rozpuszczamy masło i podsmażamy na nim cebulkę - powinna się zeszklić.
- Wrzucamy szparagi (główki nie), zalewamy bulionem, dodajemy szafran. Bulion powinien przykryć szparagi. Gotujemy na niedużym gazie, aż szparagi będą miękkie. W międzyczasie przyrządzamy na parze (lub gotujemy) szparagowe główki.
- Gdy szparagi w zupie się ugotują, zdejmujemy ją z ognia i miksujemy blenderem na gładki krem, doprawiamy solą i pieprzem.
- Rozlewamy do talerzy, na wierzchu układamy ugotowane główki szparagowe i posypujemy uprażonymi płatkami migdałowymi.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 43 Białka: 2.3 Tłuszcze: 2.9 Cukry: 2.1 Wymienniki: 0.6 WW: 0.2 WBT: 0.4
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz