Focaccia z oliwkami jest idealnym rozwiązaniem gdy potrzebujesz większej ilości pieczywa, czy to będzie grill, gdzie wystarczy ją pokroich na mniejsze kawałki i każdy wygodnie weźmie w rękę czy to będzie duża porcja kanapek na imprezę….
domowe pieczywo
Chleb orkiszowy na suchym zakwasie żytnim
Chleb orkiszowy na suchym zakwasie żytnim – kromka o wadze 45 g ma 2 wymienniki, w tym 1,8 WW i 0,2 WBT. 100 g ma 204 kcal….
Pełnoziarniste krakersy dukkah
Bezglutenowe, pełnoziarniste krakersy dukkah – idealna przegryzka na przybycie znajomych. Krakers o wadze 25 g ma 1,6 wymiennika, w tym 0,3 WW i 1,3 WBT. 100g ma 547 kcal. …
Paluchy z ciasta francuskiego z chia
Paluchy z ciasta francuskiego z chia są idealną przekąską. Jeden paluch porcja o wadze 12g ma 0,8 wymiennika, w tym 0,4 WW i 0,4 WBT. 100g ma 474 kcal. …
Bułeczki dyniowe
Bułeczki z mąki orkiszowej z dodatkiem dyni. Jedna bułeczka o wadze ok. 86 g ma 5,2 wymiennika, w tym 4,7 WW i 0,5 WBT. Inspiracją był przepis z www.mojewypieki.com z innymi proporcjami z uwagi na zmianę mąki. …
Proziaki
Proste i szybkie – pieczywo sodowe, czyli proziaki. Jedna bułeczka o wadze ok. 35g ma 2 wymienniki w tym 1,2WW i 0,8WBT. Można podawać na wytrawnie z twarogiem lub na słodko, na przykład z powidłami śliwkowymi. …
Farinata
Pieczywo bezglutenowe pewnie w każdym domu jest mile widziane, a w niektórych wręcz wskazane. Tutaj przy okazji nie ma drożdży, jajek, mleka … prawie nic nie ma – jest tylko mąka z ciecierzycy, woda, oliwa, sól – placek z ciecierzycy – czyli farinata. Można posypać czarnuszką. Porcja o wadze 40g ma 1,6 wymiennika w tym 0,9WW i 0,7WBT. Najlepiej smakuje podana na ciepło, doprawiona pieprzem. Można ją też przyprawić pesto. Można ją jeść jako osobne danie lub jako dodatek do mięs. Możliwości jest wiele. …
Chlebek jaglany
Przepis na jaglany chlebek dostałam od dietetyczki, ale wiem że źródłem przepisu jest Smakoterapia. Jedna porcja chlebka ma ok 2,5 wymiennika. …
Pita z samopszy
Jedna pita z samopszy ma 3,5 wymiennika. Ma delikatny, orzechowy smak. Samopsza to obok płaskurki najstarszy gatunek pszenicy. Jej wiek szacowany jest na ok. 9.000 lat. Dlaczego samopsza?
…