Karmelizowana cebula to idealny dodatek do mięs i nie tylko. Wkrótce jeden z pomysłów na jej wykorzystanie. Porcja o wadze 50g ma 2,6 wymiennika, w tym 1,4WW i 1,2WBT. …
sałatki
Chipsy z jarmużu
Jarmuż to źródło witaminy K, witaminy C, karotenoidów (β-karotenu, luteiny, zeaksantyny), a także wapnia. Podobnie jak brokuły i inne warzywa kapustowate zawiera sulforafan, związek mający właściwości przeciwnowotworowe. Jarmuż jest również doskonałym źródłem żelaza. No więc zajadamy już wszyscy. Porcja chipsów z jarmużu o wadze 15g ma 0,5 wymiennika. …
Surówka z cykorii i grejpfrutów
Prosta do zrobienia, surówka z cykorii, grejpfrutów i orzeszków piniowych. Grejpfuty można zastąpić pomarańczą. Przepyszna, nadaje świeżości daniom, do których jest podawana. Ja lubię ją jeść do makaronów, np. z łososiem lub makaronu carbonara. Jedna porcja o wadze 100g ma 1,8 wymiennika, w tym 0,6 WW i 1,2 WBT….
Sałatka z bobem i fasolką szparagową
Bób, fasolka szparagowa, feta, suszone pomidory dają w sumie ciekawą propozycję smaków. 100 g sałatki z bobem i fasolką szparagową ma ok. 2 wymienników. …
Bób ze śmietaną
Przepis sałatkę z bobu ze śmietaną zaczerpnęłam z książki, do której bardzo często sięgami – „Wyśmienita kuchnia francuska” – 1 porcja bobu (60g) ma 1,1 wymiennika. …
Surówka z boćwiny
Surówka z boćwiny (buraka liściowego, mangoldu) i rzodkiewki – porcja o wadze 50 g ma 0,5 wymiennika. …
Sałatka z wędzonym kurczakiem
Czasami przychodzą goście. Dobrze jest mieć wtedy coś co chętnie zjedzą, a już mamy przeliczone wymienniki. Porcja 120g to 4 wymienniki. …
Tymbaliki brokułowe
Tymbaliki brokułowe na podstawie jednej z moich ulubionych książek kucharskich „Wyśmienita kuchnia francuska” – jedna porcja to 0,8 wymiennika, w tym 0,53 WW i 0,5 WBT. …
Zdrowe niezdrowe chipsy?
Chipsy są niezdrowe. Wie to każdy dorosły, który potajemnie przed dzieckiem podjada chipsy, jeżeli mu mówi, że nie powinien jeść chipsów. Chipsy mają dużo tłuszczu i kalorii. Ale jeżeli jemy je w umiarkowanych ilościach to nie jest tak źle. Jednak dla osoby z cukrzycą mają istotną cechę. …