Naleśniki z mąką z ciecierzycy i oczywiście mąką orkiszową i mlekiem ryżowym – w smaku bardzo fajne, drobinki ciecierzycy powodują, że naleśniki wydają się bardziej chrupiące. Są neutralne w smaku, więc mogą być i na słodko i nie. Z pewnością obniża trochę indeks glikemiczny naleśników, gdyż IG mąki z ciecierzycy jest niski. Jeden naleśnik o wadze ok. 60 g ma 2 wymienniki, w tym 1,6 WW i 0,4 WBT.
Naleśniki z mąką z ciecierzycy
Porcje
4
porcjeKalorie
184
kcalWymienniki
3.4
WW
2.7
WBT
0.7
Węglowodany
27
gWartość odżywcza w 100g
Składniki
4 jajka
200 g mąki orkiszowej typu 650
100 g mąki z ciecierzycy
500 ml mleka ryżowego
Szczypta soli
150 ml wody
Łyżka oleju (9 g)
Przygotowanie
- Obie mąki przesiej. Jajka umyj i dodaj do mąki. Dodaj mleko, wodę i sól. Zmiksuj. Wymierzoną porcję oleju przelej do osobnego naczynia.
- Patelnię przed nałożeniem ciasta posmaruj pędzelkiem namoczonym w naczyniu z oliwą. Smaż z obu stron na średnio rozgrzanej patelni.
Smacznego 🙂
Agnieszka
Zrobione, są przpyszne, bardzo delikatne:D
Bożena Garbińska
To się cieszę, akurat wczoraj też jej robiłam 🙂
paula
Co to sa wymienniki ? na co powinnam zwracać uwagę jeśli potrzebuje produktów dla cukrzyka ?