Karmelizowane marchewki są smaczne i chrupiące. Kolorowe zachęcą dzieci do jedzenia.
Karmelizowane marchewki
Porcje
4
servingsCalories
60
kcalWymienniki
1,1
WW
0,8
WBT
0,3
Węglowodany
8
Wartości odżywcze podane są dla 100g gotowego produktu.
Składniki
500 g marchewek
10 g oliwy
10 g miodu
suszony tymianek
sól
pieprz
Przygotowanie
- PIekarnik nagrzej do 200°C.
- Marchewki oczyść i pokrój na kawałki 6cm x 2 cm. W miseczce wymieszaj miód i olej, dopraw solą i pieprzem. Obtocz nimi dokladnie marchewki. Rozłóż je na blaszce do pieczenia i połóż kilka gałązek suszonego tymianku.
- Piecz przez 40 minut, mieszając i obracając marchewki kilka razy w ciągu pieczenia.
Marchewki mogą stanowić dodatek do dania lub można je podać z sosem tahini np z tego przepisu (bez mięty) TU Smacznego 🙂
Dodaj komentarz