Karmelizowane marchewki są smaczne i chrupiące. Kolorowe zachęcą dzieci do jedzenia. Porcja o wadze 140 g ma 1.5 wymiennika, w tym 1.1 WW i 0.4 WBT. 100g ma 60 kcal.
Karmelizowane marchewki
Składniki
- 500 g marchewek
- 10 g oliwy
- 10 g miodu
- suszony tymianek
- sól
- pieprz
Przygotowanie
- PIekarnik nagrzej do 200°C.
- Marchewki oczyść i pokrój na kawałki 6cm x 2 cm. W miseczce wymieszaj miód i olej, dopraw solą i pieprzem. Obtocz nimi dokladnie marchewki. Rozłóż je na blaszce do pieczenia i połóż kilka gałązek suszonego tymianku.
- Piecz przez 40 minut, mieszając i obracając marchewki kilka razy w ciągu pieczenia.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 60 kcal Białka: 1.2 g Tłuszcze: 2.6 g Cukry: 8.0 g Wymienniki: 4.5 WW: 3.3 WBT: 1.2
Marchewki mogą stanowić dodatek do dania lub można je podać z sosem tahini np z tego przepisu (bez mięty) TU Smacznego 🙂
Dodaj komentarz