To jedno z tych ciast, które smakują jak dom i dzieciństwo – kruche, maślane, przełamane kwaskowatością rabarbaru i otulone słodką, lekko chrupiącą bezą. Idealne na wiosenny lub letni podwieczorek – z filiżanką kawy, herbaty albo po prostu solo, na świeżym powietrzu. Rabarbar, pieczony ze skórką, nie tylko pięknie się prezentuje, ale też zachowuje doskonałą strukturę. Jeśli szukasz ciasta, które łączy prostotę z efektem „wow”, to właśnie je znalazłaś/znalazłeś. Kruche ciasto z rabarbarem i bezą to klasyka w najlepszym wydaniu.
…kuchnia
Wiemy ile pracy trzeba włożyć, żeby przeliczyć w każdej ugotowanej po raz pierwszy potrawie wymienniki. Przecież chcemy, żebyśmy my i nasze dzieci jedli różnorodnie. Postanowiliśmy dzielić się z Wami tą wykonaną pracą. Żeby było łatwiej.
Tost z fetą, bobem i szparagami
Sezonowy tost z chrupiącego żytniego chleba z delikatną ricottą, słoną fetą, sprężystym bobem i grillowanymi szparagami. To szybka, lekka propozycja na śniadanie, brunch lub kolację – pełna smaku, koloru i letnich aromatów. Idealnie komponuje się z oliwą pietruszkową i świeżymi mikroziołami.
…Sernik z awokado
Sernik, nie-sernik z awokado – bez pieczenia, bezglutenowy, wegański i zaskakująco pyszny.
To jeden z tych deserów, do których wracam jak zaczyna się robić ciepło na zewnątrz. Nie tylko dlatego, że wtedy olej kokosowy z łatwością rozpuszcza się już w słoiku 😉. Ale przede wszystkim dlatego, że ten „sernik” z awokado nie wymaga pieczenia, jest lekki, orzeźwiający i… totalnie nieoczywisty.
…Zupa groszkowa
Zupa groszkowa – można ją robić przez cały rok. Ale jeśli szukasz pomysłu na lekki, wiosenny obiad lub kolację, ta zupa groszkowa będzie strzałem w dziesiątkę. Ugotowana z mrożonego groszku jest równie smaczna i przepięknie zielona. Porcja o wadze 250 g ma 2.2 wymiennika, w tym 1.4 WW i 0.8 WBT. 100 g ma 52 kcal.
…Muffinki dyniowe bezglutenowe
Muffinki dyniowe są aromatyczne i bardzo smaczne. Mieszanka przypraw, cynamonu, gałki muszkatołowej i goździków, nadaje im głęboki, korzenny aromat, który idealnie komponuje się z naturalną słodyczą dyniowego puree.
…Fińskie pierniczki
Fińskie pierniczki to tradycyjne świąteczne ciastka o korzennym aromacie i wyjątkowo kruchej konsystencji. Są delikatne, a ich smak jest uzależniający – trudno poprzestać na jednym.
…Ciastka z miso i białą czekoladą [bezglutenowe]
Ciastka z miso i białą czekoladą to przepis, który zaskakuje i zachwyca swoją nietuzinkowością. Połączenie słodkiej białej czekolady z charakterystycznym, słonym smakiem miso to ukłon w stronę smaków umami, które dodają głębi tradycyjnym wypiekom. Choć może brzmieć nietypowo, to właśnie ten duet sprawia, że ciasteczka stają się wyjątkowe i trudno się im oprzeć. Są delikatne, lekko kruche, z nutą słodko-słonej równowagi, która pozostaje na podniebieniu.
…
Kulki wieprzowe w sosie orzechowym
Kulki wieprzowe w sosie orzechowym przyprawione mieszanką cajun, zachwycają swoją pikantnością i lekko dymnym aromatem, który idealnie kontrastuje z aksamitnym sosem….
Sernik baskijski
Sernik baskijski to deser, który zaskakuje swoją prostotą i wyjątkowym smakiem. Jego cechą charakterystyczną jest lekko przypalona, ciemna i gorzka skorupka, która kontrastuje z jedwabiście kremowym środkiem. Jego rustykalny, surowy wygląd tylko dodaje mu uroku.
…Kalafior zapiekany z cheddarem i gorczycą
Na przepis ten natknęłam się szukając pomysłu co zrobić z resztkami kalafiora po upieczeniu Stek z kalafiora. To był strzał w dziesiątkę. Kalafior ma w tym daniu charakter. Gorczyca i cheddar robią robotę.
…