Porcja indyka w sosie śmietanowym z kaszą jęczmienną na 6 wymienników to 180 g indyka w sosie (3,5 wymiennika) i 110g kaszy jęczmiennej (2,5 wymiennika).
Indyk w sosie śmietanowym
Składniki
- 400 g fileta z indyka
- 300 g śmietany 18%
- 100g cebuli
- 2 ząbki (5g) czosnku
- pęczek natki pietruszki
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
Przygotowanie
- Indyka pokrój w kostkę i wrzuć na rozgrzaną patelnię.
- Po 3-4 minutach dodaj pokrojoną cebulę oraz czosnek. Podsmaż wszystko przez kolejne 6-7 minut. Następnie dodaj śmietanę, przypraw i duś całość przez 6-8 minut. 2 minuty przed końcem smażenia dodaj posiekaną pietruszkę. Podawaj z kaszą.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 173 kcal Białka: 13.7 g Tłuszcze: 11.9 g Cukry: 2.8 g Wymienniki: 1.9 WW: 0.3 WBT: 1.6
Kasza jęczmienna ugotowana
Składniki
- 100 g kaszy jęczmiennej
- sól
- 250 ml wody
Przygotowanie
- Kaszę jęczmienną wypłucz w zimnej wodzie, odcedź.
- Zagotuj 250 ml osolonej wody. Do gotującej się wody wrzuć kaszę i gotuj na wolnym ogniu przez ok. 15 min. Kasza w tym czasie wchłonie całą wodę.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 93 kcal Białka: 2.4 g Tłuszcze: 0.6 g Cukry: 19.6 g Wymienniki: 2.1 WW: 2.0 WBT: 0.1
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz