Zupa z białych warzyw z kurkami – pycha. Jedna porcja o wadze 225g ma 2,5 wymiennika, w tym 1,0 WW i 1,5 WBT. 100g zupy ma 70kcal.
Zupa z białych warzyw z kurkami
Składniki
- 200 g ziemniaka (waga po obraniu)
- 45 g masła
- 100 g cebuli pokrojonej w kosteczkę
- 200 g korzenia pietruszki pokrojonego w kostkę (waga po obraniu)
- 800 ml bulionu warzywnego
- 2 łyżki wytrawnego sherry (opcjonalnie)
- 150 g kurek
- 50 g chleba (waga bez skórki)
- 100 g śmietany 18%
- sól himalajska
- świeżo zmielony czarny pieprz
- natka pietruszki (do przybrania)
Przygotowanie
- Ziemniaka obierz, umyj i zetrzyj drobno na tarce. Rozgrzej 1 łyżkę masła i podduś cebulę z korzeniem pietruszki. Dodaj starty ziemniak i także podsmaż.
- Zawartość patelni wymieszaj z bulionem i doprowadź do wrzenia. Gotuj około 15 minut, potem dokładnie zmiksuj blenderem.
- Oczyść grzyby. Tosty (przedtem odetnij od nich skórkę) pokrój w kostkę, rozgrzej 2 łyżki masła, usmaż na nim grzanki i odsącz je z tłuszczu na papierowym ręczniku. Na pozostałym maśle smaż grzyby na dużym ogniu przez 5 minut.
- Zupę wymieszaj ze śmietaną, zagotuj, posyp usmażonymi kurkami, przypraw solą i pieprzem. Podawaj z grzankami.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 70 Białka: 1.5 Tłuszcze: 4.2 Cukry: 6.5 Wymienniki: 1.1 WW: 0.7 WBT: 0.4
Przepis zaczerpnięty z jesiennego wydania Sielskiej Kuchni.
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz