Zupa pomidorowa z chorizo dzięki temu dodatkowi ma swój charakter. Porcja o wadze 260 g ma 2 wymienniki, w tym 0,9 WW i 1,1 WBT. 100 g ma 56 kcal.
Zupa pomidorowa z chorizo
Składniki
- 750 ml bulionu
- 2 puszki całych pomidorów z sokiem (800g)
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 80 g chorizo
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- oregano
Przygotowanie
- Rozgrzej oliwę w dużym garnku i dodaj pokrojone w kosteczkę chorizo. Smaż je aż będzie chrupiące. Wyjmij je z garnka i odstaw. Do pozostałego tłuszczu dodaj pozostałe składniki zupy, bulion, pomidory z sokiem i cukier. Gotuj przez ok. 20-30 minut. W tym czasie zupa się zredukuje i będzie dość gęsta. Dopraw ją solą i pieprzem a następnie zmiksuj ręcznym blenerem.
- Podawaj z przygotowanym chorizo.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 56 kcal Białka: 2.1 g Tłuszcze: 3.8 g Cukry: 3.4 g Wymienniki: 0.7 WW: 0.4 WBT: 0.3
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz