Sałatka z buraków chioggia i rabarbaru hipnotyzuje kolorami i zaskakuje smakiem. Inspiracją był przepis Yottama Ottolenghi z książki Cała Obfitość.
…kuchnia
Wiemy ile pracy trzeba włożyć, żeby przeliczyć w każdej ugotowanej po raz pierwszy potrawie wymienniki. Przecież chcemy, żebyśmy my i nasze dzieci jedli różnorodnie. Postanowiliśmy dzielić się z Wami tą wykonaną pracą. Żeby było łatwiej.
Ciasto kruche z rabarbarem i bezą
Pyszne kruche ciasto z rabarbarem i bezą. Kruchy spód, kwaskowaty rabarbar, beza miękka w środku i chrupiąca na zewnątrz. Rabarbar niepozbawiony skórki daje przepiękny kolor a po upieczeniu ma idealną konsystencję.
…Tarta z grzybami
Tarta z grzybami – przepis zaczerpnęłam z książki Tarty i inne wypieki, Le Cordon Bleu.
…Babka z ajerkoniakiem bezglutenowa
Babka z ajerkoniakiem bezglutenowa i ze zmniejszoną ilością cukru. Wilgotna, pyszna.
…Babka red velvet [bezglutenowa]
Babka red velvet bezglutenowa – prosta, szybka, smaczna, efektowna. Porcja o wadze 80 g ma 5.1 wymiennika, w tym 3.2 WW i 1.9 WBT. 100 g ma 397 kcal.
…Babka czekoladowa z matcha
Babka czekoladowa z matcha, na mące orkiszowej, smaczna i delikatna – jedna porcja o wadze 60 g na 3,8 wymiennika, w tym 2,4 WW i 1,4 WBT. Do kawy i zielonej herbaty, idealne.
…Kostka cytrynowa [bezgultenowe] [low FODMAP]
Kostka cytrynowa, kwaskowata, bardzo smaczna. Jedna kostka o wadze 50 g ma 3.4 wymiennika, w tym 2.1 WW i 1.3 WBT. 100 g ma 424 kcal.
…Ciasto mandarynkowe [bezglutenowe] [low FODMAP]
Ciasto mandarynkowe bezglutenowe zgodne z dietą low FODMAP jest przepyszne, wilgotne z delikatnym smakiem mandarynki.
…Makaron ryżowy z krewetkami [bezglutenowe] [low FODMAP]
Makaron ryżowy z krewetkami jest sycący i przepyszny. Bezglutenowy (pamiętajcje też o takich składnikach jak sosy jeżeli jest to ważne) a ta wersja dodatkowo zgodna z dietą low FODMAP.
…Makaron z brokułami
Makaron z brokułami – danie proste ale uszy się aż trzęsą podczas jedzenia, co umami to umami. Robi robotę.
…