Sałatka z quinoa jarmużem i serem haloumi. Do tego awokado i jajko na miękko a wszystko polane dressingiem z tahinni. Zdrowo i pożywnie, bezglutenowo. Porcja o wadze 283 g ma 6.5 wymienników, w tym 2.2 WW i 4.3 WBT. 100 g ma 182 kcal.
Sałatka z quinoa, jarmużem i serem haloumi
Składniki
- 70 g kaszy quinoa
- 100 ml wody
- 2 jajka
- 60 g jarmużu
- 1 łyżka oleju
- 100 g sera haloumi
- 1 nieduże awokado (100 g bez skórki i pestki)
Dressing
- 30 g tahini
- 25 g wody
- ½ łyżeczki soku z cytryny
- sól i pieprz
Przygotowanie
- Przełóż kaszę i wodę do małego garnuszka. Zagotuj, przykryj pokrywką i zredukuj gaz. Gotuj przez 12 minut. Odstaw na 5 minut.
- Ugotuj jajka na miękko. Obierz je.
- Na patelnie wlej łyżkę oliwy, wrzuć liście jarmużu podarte na mniejsze kawałki, smaż 2-3 minuty. Odstaw.
- Haloumi przełóż na patelnię i smaż przez 1 minutę na stronie aż będzie złocisty.
Dressing
- Wymieszaj tahini, wodę i sok z cytryny. Dopraw solą i pieprzem
- Podziel haloumi, quinoę, jarmuż, jajka i awokado pomiędzy talerze. Polej pozostałym dressingiem i dopraw solą i pieprzem.
Wartość odżywcza w 100g
Porcje: 2 Kalorie: 182 kcal Białka: 9.3 g Tłuszcze: 12.7 g Cukry: 7.8 g Wymienniki: 2.3 WW: 0.8 WBT: 1.5
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz